Bahan:
- ½ kg daging kisar
- 250 ml air
- 2 biji bawang putih (dikisar)
- 1 ½ sudu makan serbuk cili
- 1 sudu teh serbuk jintan manis
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 1 sudu teh garam masala
- ½ cawan hirisan daun ketumbar
- ½ cawan hirisan daun pudina
- 4 biji bawang besar (didadu kecil)
- 5 biji lada hijau (dipotong 4 dan dihiris halus)
- 40 helai kulit popiah
- garam secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng
Cara membuat:
- Rebus daging bersama halia, bawang putih, garam dan semua serbuk rempah hingga kering.
- Selepas kering, biarkan bahan tadi sejuk.
- Setelah sejuk, gaulkan daging dengan bawang, hirisan lada hijau, daun ketumbar dan daun pudina sehingga sebati.
- Potong kulit popiah memanjang, antara tiga hingga empat bahagian.
- Masukkan daging yang telah digaul tadi.
- Lipat kulit popiah dengan menggunakan dua helai kulit popiah supaya tidak pecah semasa digoreng.
- Panaskan minyak di dalam kuali dan gorenglah samosa dengan api yang sederhana sehingga masa. Petunjuk untuk menandakan samosa masak ialah apabila ia kekuningan.
- Angkat dan toskan.
- Samosa enak disaji semasa masih panas dan dimakan dengan sos.
Bingka Ubi
Bahan:
- 1 kg ubi kayu (diparut)
- 2 biji telur (ambil kuning sahaja)
- 1 cawan kelapa parut putih
- 1 ½ cawan santan pekat (lebih kurang 2 biji kelapa)
- 400 gm gula perang
- 1 sudu makan vanila
- 125 gm mentega
- ½ sudu teh garam
- 2 helai daun pisang
- 1 tin pembakar
Cara Membuat:
- Kisar kelapa parut dengan santan pekat.
- Gaulkan ubi kisar dengan gula, mentega, vanila, garam, kelapa kisar dan santan pekat.
- Sapu tin pembakar dengan mentega.
- Lapis sekeliling tin pembakar dengan daun pisang.
- Tuangkan adunan dan ratakan.
- Bakar di dalam ketuhar dengan suhu 170o Celcius sehingga masak dan garing.
- Setelah masak, keluarkan dan sejukkan.
- Setelah sejuk, potong dan sajikan.
Rojak Sotong
Bahan A:
- 1 kg sotong kembang - dicelur sebentar, hiris mengikut saiz yang dikehendaki
- 1 kg kangkung, dicuci bersih dan dicelur sebentar - potong mengikut saiz yang dikehendaki
- 4 keping tauhu - digoreng dan dihiris
- 1 biji timun - belah dua dan hiris menyerong
- 1 cawan kacang tanah - digoreng dan dikisar kasar
- Sedikit bijan - dibakar sebentar
Bahan B:
- 1 cawan sos tomato
- ½ cawan sos cili
- 1 sudu makan cili boh
- ½ sudu makan pes bawang putih
- ½ sudu makan pes bawang merah
- 1 ½ sudu makan kicap manis
- ½ cawan gula merah digaul dengan 3 sudu makan gula pasir
- ½ sudu makan petis
- ½ cawan jus limau kasturi atau cuka
Cara Membuat:
- Masukkan semua bahan kuah ke dalam periuk.
- Gaul rata dan didihkan di atas api yang sederhana sehingga pekat sedikit.
- Masukkan sedikit sotong ke dalam pinggan
- Hias dengan kangkung, hirisan timun dan kepingan tauhu goreng
- Tuangkan kuah perlahan-lahan secukupnya dan tabur dengan kacang tanah serta bijan.
1 comments:
sedapnya bingka ubi tuu
Post a Comment