Agak lama juga tidak mengemaskini blog ni. Sejak pindah rumah hari tu, sekarang baru dapat menjenguk blog sendiri. Nak blogwalking pun masih lemah lutut. Kerja melambak nak buat, anak-anak taunya main jer. Husband.... hmmmm... serupa anaknya juga. Kalau tak jumpa member, tidur. Untuk posting kali ni, mama nak bagi resipi mee Hailam dan Macaroni.
MI HAILAM
Bahan:
- 500 g mi kuning
- 200g isi ayam - dipotong
- 200g daging pejal - rebus dan hiris nipis
- 200g isi udang
- 200g sotong - potong gelang
- 1 bungkus jagung muda - hiris serong
- 2 batang lobak merah - hiris batang mancis
- sawi potong kecil - cendawan butang pun boleh digunakan
- 4 ulas bawang putih - cincang halus
- 2 ulas bawang merah / seinci halia - dimayang - kalau suka
- 1/2 sudu lada hitam - ditumbuk
- 2 sudu teh tepung jagung - dibancuh
- serbuk pati ayam maggi - 2 sudu teh
- 2 sudu makan kicap cair
- 2 sudu makan sos tiram
garam dan perisa
2 mangkuk air
Cara Membuat:
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang putih, bawang merah sehingga naik bau dan lembut.
- Masukkan air, kicap cair, sos tiram, pati ayam dan semua sayuran keras, ayam, sotong dan udang.
- Masak sehingga semuanya lembut dan masak.
- Masukkan sayuran lembut.
- Bila sayur empuk, masukkan mee dan tepung jagung.
- Kacau, angkat dan hidangkan bersama cili padi/merah hiris.
MACARONI DENGAN SOS TOMATO
Bahan
- 1 kg dada ayam dipotong kecil-kecil
- 4 biji tomato sederhana dibuang biji dan dipotong kecil dan dikisar
- 2 ulas bawang putih dikisar
- 1/2 sudu besar lada putih serbuk
- 1 sudu besar mentega
- 6 sudu besar pati tomato
- 800ml air
- 1 batang lobak merah sederhana di kupas kulit dan potong dadu kecil
- 50g kacang peas
- air perahan dari 1 biji lemon
- garam secukup nya
- gula jika suka
- 500 g macaron
Cara Membuat:
- Gayam bersama serbuk lada putih dan tomato kisar dan bawang putih.
- Pijarkan mentega, tumis ayam bercampur tomato. Kacau sehingga rata.
- Masukkan pati tomato, air, lobak dan kacang peas.
- Setelah mendidih, campur air perahan lemon, serta garam secukup rasa.
- Kacau lagi sehingga daging ayam dan lobak empuk.
- 500g macaroni di rebus dengan sedikit minyak agar tidak bergumpal
- Semasa menghidang, letakkan macaroni dalam mangkok dan tuangkan kuah tomato.
1 comments:
wah.. favourite ni.... thanx for sharing
Post a Comment