Halaman

Subscribe Twitter

Wednesday, September 19, 2012

Gulai Tongkol Nasi Dagang

Bahan A

  • Dua ekor ikan tongkol sederhana besar
  • 5 keping asam gelugur
  • 2 inci halia, ditumbuk kasar
  • 3 ulas bawang merah kecil, ditumbuk kasar
  • 3 ulas bawang putih, ditumbuk kasar
  • Sesudu makan garam dan sesudu teh gula
  • 3 cawan air untuk merebus


Bahan B

  • Santan pekat dari satu biji kelapa
  • 3 keping asam gelugor
  • 5 ulas bawang merah kecil, ditumbuk
  • 4 ulas bawang putih, ditumbuk
  • 1 inci halia, ditumbuk
  • Satu peket rempah kari dibuat pes
  • 1 cawan santan cair, dibancuh dengan sesudu makan asam jawa.
  • 2 sudu makan gula merah
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

Cara memasak:

  • Rebus bahan A hingga masak, dan renehkan selama setengah jam. Keluarkan ikan, tos dan ketepikan.
  • Pijarkan minyak di dalam periuk
  • Tumiskan bawang, bawang putih dan halia hingga naik bau
  • Masukkan rempah kari dan goreng hingga keluar minyak
  • Masukkan santan cair yang telah dicampur dengan asam jawa dan ikan (ketepikan sekeping untuk sambal kelapa). Biarkan mendidih
  • Masukkan santan pekat dan asam gelugor
  • Bila mendidih masukkan gula merah
  • Masukkan garam
  • Renehkan selama 15 minit kemudian bolehlah dihidangkan bersama nasi


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...