Bahan A
- Dua ekor ikan tongkol sederhana besar
- 5 keping asam gelugur
- 2 inci halia, ditumbuk kasar
- 3 ulas bawang merah kecil, ditumbuk kasar
- 3 ulas bawang putih, ditumbuk kasar
- Sesudu makan garam dan sesudu teh gula
- 3 cawan air untuk merebus
Bahan B
- Santan pekat dari satu biji kelapa
- 3 keping asam gelugor
- 5 ulas bawang merah kecil, ditumbuk
- 4 ulas bawang putih, ditumbuk
- 1 inci halia, ditumbuk
- Satu peket rempah kari dibuat pes
- 1 cawan santan cair, dibancuh dengan sesudu makan asam jawa.
- 2 sudu makan gula merah
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menumis
Cara memasak:
- Rebus bahan A hingga masak, dan renehkan selama setengah jam. Keluarkan ikan, tos dan ketepikan.
- Pijarkan minyak di dalam periuk
- Tumiskan bawang, bawang putih dan halia hingga naik bau
- Masukkan rempah kari dan goreng hingga keluar minyak
- Masukkan santan cair yang telah dicampur dengan asam jawa dan ikan (ketepikan sekeping untuk sambal kelapa). Biarkan mendidih
- Masukkan santan pekat dan asam gelugor
- Bila mendidih masukkan gula merah
- Masukkan garam
- Renehkan selama 15 minit kemudian bolehlah dihidangkan bersama nasi
0 comments:
Post a Comment