Bahan-Bahan:
- 2 ekor sotong yang telah kembang
- 1 biji timun
- 1 ikat kangkung
- ½ mangkuk kecil kacang tanah yang telah ditumbuk halus
- ½ mangkuk sos tomato
- 2 sudu besar petis 2 sudu besar bijan goreng
- 2 keping tauhu
- ½ mangkuk cili boh
- 1 cawan air
- Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
Cara:
- Sotong dan kangkung dicelur hingga empuk. Kemudian angkat, toskan airnya dan dipotong-potong.
- Tauhu digoreng kemudian dipotong kecil.
- Tomato sos, cili boh dan petis disatukan dalam periuk kemudian tambah air 1 cawan dan biarkan mendidih.
- Bila mendidih masukkan separuh dari kacang tumbuk dan bijan kemudian dikacau hingga rata dan mendidih.
- Masukkan sotong, kangkung, tauhu dan timun di dalam pinggan sesudah itu tuangkan kuah di atasnya dan hidangkan.
0 comments:
Post a Comment