Halaman

Subscribe Twitter

Monday, September 24, 2012

Bingka Ambon



Bahan :
  250ml air
·         200g tepung serba guna
·         1 camca teh esen vanila
·         2 cawan (400ml) pati santan, daripada sebiji kelapa
·         7 biji telur
·         250 g gula halus
·         1 camca besar mentega cair
·         1/2 camca teh garam
·         sedikit minyak

 Cara Membuat :
·       Kacau air bersama tepung, esen vanila dan pati santan hingga sebati. Biar 15 minit.
·       Pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan tepung yg diperap ke dalam telur. Putar hingga adunan sebati.
·       Masukkan mentega dan garam. Kacau adunan dan biar tiga jam.
·       Sapu sedikit minyak pada acuan kecil dan tuang adunan ke dalam acuan tiga suku penuh.
Bakar adunan 30-40 minit menggunakan api atas dan bawah pada suhu 200° celsius.


1 comments:

Anonymous said... [Reply to comment]

Your means of explaining the whole thing in this piece of writing is really fastidious, all can
easily be aware of it, Thanks a lot.

My page ... Storage Dayton

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...