Halaman

Subscribe Twitter

Sunday, September 9, 2012

Mi Hailam



Bahan :


  • 500g mi kuning
  • 200g isi ayam - dipotong
  • 200g daging - rebus dan hiris nipis
  • 200g isi udang
  • 200g sotong - dipotong gelang
  • 1 bungkus jagung muda - dihiris serong
  • 2 batang lobak merah - hiris batang mancis
  • sawi potong kecil
  • 4 ulas bawang putih - cincang halus
  • 2 ulas bawang merah
  • Seinci halia
  • 1/2 sudu lada hitam -di tumbuk
  • 2 sudu teh tepung jagung
  • 2 sudu teh serbuk pati ayam
  • 2 camca kicap cair
  • 2 camca sos tiram
  • garam dan perisa (gula atau pak aji)
  • 2 mangkuk air atau lebih


Cara :


  • Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih, bawang merah dan halia sehingga naik bau dan lembut.
  • Masukkan air, kicap cair, sos tiram, pati ayam maggie dan semua sayuran keras, ayam, sotong dan udang.
  • Masak sehingga semuanya lembut dan masak.
  • Bila sayur empuk, masukkan mi dan tepung jagung, kacau cepat-cepat, angkat dan hidangkan bersama cili padi.


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...