Halaman

Subscribe Twitter

Tuesday, September 11, 2012

Nasi Ayam Lebanon



BAHAN :


  • 1 ekor ayam (potong 8)
  • Sedikit garam
  • 20 biji badam
  • 4 labu bawang besar dihiris
  • 6 ulas bawang putih dicincang halus
  • 1 tin besar buah tomato
  • 1 camca besar tomato puri
  • 1/4 cawan kismis hitam
  • 3 cawan beras basmati
  • 3 cawan air rebusan ayam
  • Segenggam daun ketumbar dicincang halus
  • 8 camca besar mentega
  • Minyak untuk menggoreng ayam



Bahan A :


  • 1/2 camca kecil serbuk kulit kayu manis ( bahan A )
  • 1/2 camca kecil serbuk lada hitam ( bahan A )
  • 1/2 camca kecil serbuk "all spice" ( bahan A )



Bahan B :


  • 6 buah pelaga ( bahan B )
  • 2 kuntum bunga lawang ( bahan B )
  • 1 batang kulit kayu manis ( bahan B )


Cara :


  • Gaulkan ayam dan Bahan A.
  • Panaskan minyak gorengkan badam dan keluarkan sebentar.
  • Masukkan ayam dan bawang, goreng sampai garing sedikit.
  • Tuangkan tomato puri dan sedikit air.
  • Tambahkan garam dan masak sehingga empuk.
  •  Keluarkan ayam dan asingkan sosnya
  • Tumiskan Bahan B dengan mentega serta kismis hitam (gunakan periuk berlainan).
  • Masukkan kuah tomato, ayam dan air rebusan ayam lalu didihkan.
  • Masukkan beras dan garam.
  • Apabila masak sajikan bersama ayam, badam goreng dan daun ketumbar di atasnya


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...