Bahan :
1 ekor ayam
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit lada giling
Garam secukup rasa
1 sudu makan cuka
Kuah Ayam
Bahan A - dikisar
Bawang bombay (kuning) 2 biji
Bawang putih 5 siung
Halia 1 ibu jari
Bahan B - dikisar
Ketumbar 4 sudu makan
Jintan Halus 2 sudu makan
Jintan kasar 1 sudu makan
Bahan C - dikisar
Cili kering 20 batang (ikut suka rasa)
Bahan D
Tomata 2 biji di hiris bulat
Tomato puree 1 tin besar
Garam dan gula secukupnya
Bawang goreng dan daun ketubar untuk
hiasan
Cara Membuat :
Ayam di potong, dicuci peram selama
sejam dua. Baru di goreng.
Pansakan minyak secukupnya.
Tumis Bahan A hingga naik bau.
Masukkan Bahan B & C. Tumis hingga
mendidih.
Kemudian masukkan Bahan D.
Reneh hingga kuah mendidih.
Masukkan garam dan gula secukupnya.
Kacau rata. Biar kuah masak lagi tapi jangan terlalu kering.
Baru masukkan ayam. Kacau sebentar.
Angkat dan hias dengan daun ketubar dan
bawang goreng.
0 comments:
Post a Comment