Bahan :
- 500g mi kuning
- 200g isi ayam - dipotong
- 200g daging - rebus dan hiris nipis
- 200g isi udang
- 200g sotong - dipotong gelang
- 1 bungkus jagung muda - dihiris serong
- 2 batang lobak merah - hiris batang mancis
- sawi potong kecil
- 4 ulas bawang putih - cincang halus
- 2 ulas bawang merah
- Seinci halia
- 1/2 sudu lada hitam -di tumbuk
- 2 sudu teh tepung jagung
- 2 sudu teh serbuk pati ayam
- 2 camca kicap cair
- 2 camca sos tiram
- garam dan perisa (gula atau pak aji)
- 2 mangkuk air atau lebih
Cara :
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih, bawang merah dan halia sehingga naik bau dan lembut.
- Masukkan air, kicap cair, sos tiram, pati ayam maggie dan semua sayuran keras, ayam, sotong dan udang.
- Masak sehingga semuanya lembut dan masak.
- Bila sayur empuk, masukkan mi dan tepung jagung, kacau cepat-cepat, angkat dan hidangkan bersama cili padi.
0 comments:
Post a Comment