BAHAN :
- 1 ekor ayam (potong 8)
- Sedikit garam
- 20 biji badam
- 4 labu bawang besar dihiris
- 6 ulas bawang putih dicincang halus
- 1 tin besar buah tomato
- 1 camca besar tomato puri
- 1/4 cawan kismis hitam
- 3 cawan beras basmati
- 3 cawan air rebusan ayam
- Segenggam daun ketumbar dicincang halus
- 8 camca besar mentega
- Minyak untuk menggoreng ayam
Bahan A :
- 1/2 camca kecil serbuk kulit kayu manis ( bahan A )
- 1/2 camca kecil serbuk lada hitam ( bahan A )
- 1/2 camca kecil serbuk "all spice" ( bahan A )
Bahan B :
- 6 buah pelaga ( bahan B )
- 2 kuntum bunga lawang ( bahan B )
- 1 batang kulit kayu manis ( bahan B )
Cara :
- Gaulkan ayam dan Bahan A.
- Panaskan minyak gorengkan badam dan keluarkan sebentar.
- Masukkan ayam dan bawang, goreng sampai garing sedikit.
- Tuangkan tomato puri dan sedikit air.
- Tambahkan garam dan masak sehingga empuk.
- Keluarkan ayam dan asingkan sosnya
- Tumiskan Bahan B dengan mentega serta kismis hitam (gunakan periuk berlainan).
- Masukkan kuah tomato, ayam dan air rebusan ayam lalu didihkan.
- Masukkan beras dan garam.
- Apabila masak sajikan bersama ayam, badam goreng dan daun ketumbar di atasnya
0 comments:
Post a Comment