Halaman

Subscribe Twitter

Friday, September 7, 2012

Asam Pedas Ikan Pari



Bahan-Bahan :

1/2 kg ikan pari
5 tangkai daun kesum
1 kuntum bunga kantan (dihiris)
2 biji tomato (belah dua)
4 biji kacang bendi
asam jawa secukupnya
garam dan gula
minyak untuk menumis

Bahan Untuk Ditumbuk :

13 tangkai cili kering
9 ulas bawang kecil
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit
1 inci lengkuas
sedikit belacan
1-3 batang serai (diketuk)

Cara :

Potong dan bersihkan ikan
Panaskan minyak dan tumis bahan yang di tumbuk. Goreng hingga wangi.
Masukkan daun kesum, bunga kantan, serai, air asam jawa dan air secukupnya. Biarkan mendidih.
Masukkan ikan
Masukkan  garam dan gula (secukup rasa).  Biarkan mendidih.
Kemudian masukan tomoto dan kacang bendi. Biarkan mendidih.


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...